Ravintola Masalan suosituimmat ruoka-annokset

Ravintola Masala: Welcome to the house of spices!

Ruoanlaitto on meille yhtä kuin taidetta. Sadat mausteet ovat laajasti käytössä ruoassa kuin ruoassa. Meillä ruokaohjeet ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle suullisena perintönä. Ravintolassa leijaileva houkutteleva tuoksu kutsuu syömään. Tavoitteemme on tarjota rakkaudella tehtyä aitoa intialaista ruokaa.

Listasimme alle Ravintola Masalan kolme suosituinta ruoka-annosta. Oletko ehtinyt maistamaan kaikkia?

1. Butter Chicken eli intialainen voikana

Butter Chicken eli intialainen voikana on tunnetuimpia ruokia Länsi-Intiassa ja syystäkin – se vaan on yksinkertaisesti niin herkullinen. Voikanassa broileri yhdistyy mausteiseen tomaatti-voikastikkeeseen.

Tiesitkö, että intialainen voikana keksittiin vuonna 1947 aivan sattumalta ravintolassa Delhissä, Intiassa? Kyllä vaan – tämä herkullinen kanaresepti oli vain puhdas vahinko. Ruoka valmistettiin ”sattumalta” sekoittamalla jäljellä oleva tandoorikana tomaattikastikkeeseen, joka sisälsi runsaasti voita ja kermaa.

Voikanan valmistus on kaksivaiheinen prosessi. Ensinnäkin tandoorikanan valmistetaan aina siinä tarkoitetussa tandooriuunissa. Tandooriuuni on alun perin intialainen ruuanvalmistuksessa käytettävä uuni, joka muistuttaa pystypäin asetettua leivinuunia.

Alla olevasta videosta näet kuinka marinoitu kana kypsennetään tandooriuunissa.

video of cooking butter chicken

Kana marinoidaan oikeilla mausteilla ja pidetään yön yli jääkaapissa. Seuraavana aamuna se laitetaan vartaalle ja valmistetaan tandooriuunissa. Savu imeytyy kanaan, mikä antaa sille savuisen maun. Seuraava askel on kastikkeen keittäminen. Voin eikä kerman käytössä ei pihistellä. Nämä lisätään tomaattipohjaan. Kuivattuja sarviapilan lehtiä, intiaksi kasuri methi, lisätään tuoksun ja aromin voimistamiseksi. Kuivattuja sarviapilan lehtiä käytetään myös muun muassa roti-leipien taikinassa.

Valmiit broileripalat kaadetaan tomaatti-voikastikkeen joukkoon. Voikana tarjotaan riisin ja naan-leivän kanssa.

Order butter here: https://www.ravintolamasala.fi/poytavaraus/

2. Shahi Paneer eli juusto kuninkaallisessa tomaatti-pähkinäkastikkeessa

Shahi Paneer on monen ravintola-asiakkaan vakiotilaus – eikä suotta. Annoksessa yhdistyvät intialaiseen keittiöön ominainen juusto, joka muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan kotijuustoa, sekä kuninkaallinen kastike, josta kerromme lisää jäljempänä.

Intialaisen juuston alkuperä juontaa juurensa ensimmäiselle vuosisadalle jKr. Muutamissa muinaisissa intialaisissa teksteissä mainitaan paneer-juustoa muistuttavia ainesosia. Paneer-nimen alkuperä tulee kuitenkin persialaisesta sanasta panir, joka tarkoittaa juustoa.

Shahi Paneerin suora käännös on kuninkaallinen juusto. Tämän ruoan historia juontaa juurensa 1500-luvulle kun Intiaa hallitsivat mogulien valtakunta. He saivat vaikutuksia Iranin ja Keski-Aasian keittiöstä. Mogulien valtakunnan kokit yhdistivät intialaisia ruokia persialaisiin keittomenetelmiin ja näin keksittiin myös Shahi Paneer.

Paneer-juusto on erinomainen proteiinin, kalsiumin ja B12-vitamiinin lähde, joten sinun tulisi ehdottomasti kokeilla sen lisäämistä ruokavalioon, jos et syö lihaa. Paneer-juusto on myös siitä syystä hyvä raaka-aine, ettei se sula kuumetessa korkeassa lämpötilassa. Siihen imeytyy myös kaikki kastikkeen maut ja sen tarkoitus onkin imeä makua maukkaasta kastikkeesta.

Voit löytää valmista paneer-juustoa suurimpien markettien juustohyllystä. Paneer-juuston valmistusprosessi on suhteellisen yksinkertainen ja se voidaan valmistaa helposti myös kotikeittiössä. Jos haluat kokeilla intialaisen kotijuuston valmistamista, seuraa lahjakkaan Samiran ohjetta niin onnistut siinä varmasti.

Tärkein ja maukkain osa koko annosta on ehdottomasti kastike. Kuninkaalliseen kastikkeeseen tulee tomaattia, sipulia, inkivääri-valkosipuli-tahnaa sekä muutamaa muuta jauhettua ja kokonaista maustetta. Lisäämme myös jauhettua cashewpähkinää ja manteleita antamaan kastikkeelle ominaisen makean ja aromaattisen potkun.

Varaa pöytä maistaa shahi paneer: https://www.ravintolamasala.fi/poytavaraus/

3. Chicken Vindaloo eli intialaista kanaa tulisessa vindaloo-kastikkeessa

Chicken VIndaloo on kaikkien mausteisten ruokien ystävien ehdoton suosikkiruoka. Meille on tullut hieman yllätyksenä, että kuinka moni Suomessa asuva rakastaa tätä mausteista ruokaa. Meillä käy usein asiakkaita, jotka haluavat testata mausteensietokykynsä. Jotkut ihmiset rakastavat syödä todella mausteista ruokaa – joka niin, että tulee hiki ja itku! Oletko yksi heistä vai turvaudutko mielummin miedompiin ruokiin?

Tiesitkö, että tämä ruoka on peräisin Portugalista? Nykyään Intiassa ja Isossa-Britanniassa valmistetaan paljon erilaisia versioita tästä. Nimi vindaloo on peräisin portugalilaisesta ruoasta ’Carne de vinha d’alhos’, joka kirjaimellisesti tarkoittaa viinin ja valkosipulin lihaa.

Monen reseptikokeilun jälkeen kokkimme ovat viimein onnistuneet tekemään reseptistä täydellisen. Ravintola Masalassa keitämme brittiläis-bangladeshilaisen version tästä ruoasta, jonka väitämme olevan jopa tulisempi kuin perinteinen vindaloo. Vaikka lopputulos on tulinen, se ei kuitenkaan polta suuta, vaan sen sijaan lämmittää koko kehon. Jos siis olet mausteisen ruoan rakastaja etkä halua polttaa suutasi, tämä on täydellinen ruokalaji sinulle.

Lempeinä ja lämmittävinä mausteina käytetään neilikkaa, inkivääriä ja sinapinsiemeniä. Sekoitamme kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi ja keitämme sen kanan, perunan ja muutaman muun mausteen kanssa.

Ruokalistalta löytyy myös sama annos pehmeän ja suussasulavan lampaanlihan kanssa, ja kulkee nimellä Lamb Vindaloo. Löydät sen ruokalistalta, jonka löydät täältä.

Saat kana-vindaloo kotiisi woltin kautta: https://wolt.com/en/fin/turku/restaurant/ravintola-masala

Kerro meille mikä on sinun suosikkiannoksesi! Jaa halutessasi myös kuva Instagramissa tai Facebookissa ja muista käyttää hashtagia #ravintolamasala.

Leave a comment